fbpx Blauwalg.. Hoe zit dat eigenlijk? | Flevonice
Bestel E-ticket
Menu
E-tickets

Blauwalg.. Hoe zit dat eigenlijk?

Kan ik nog zwemmen?
Mededeling: Flevonice zal gedurende 2020 gesloten blijven voor publiek
Blauwalg.. Hoe zit dat eigenlijk?Kan ik nog zwemmen?28-07-2017

Iedere zomer lees, of hoor je er wel iets over...

Mede door het warme voorjaar en de hoge zonintensiteit is op een aantal meren en plassen de blauwalg geconstateerd. Zo ook in het meer van Flevonice.

Wat is blauwalg eigenlijk? We leggen het graag even uit:

Blauwalgen zijn waterbacteriën die zich gedragen als algen. In water dat niet te snel stroomt kunnen deze bacteriën voorkomen. Met hun blauwgroene pigment kunnen ze erg goed licht opvangen waardoor ze snel groeien. Als de temperatuur van het water hoog wordt, overheersen ze andere soorten algen en kunnen ze een drijflaag vormen. Een aantal soorten blauwalg maakt stofjes aan die voor mens en dier giftig kunnen zijn. Het gif zit in de cel van de bacterie maar deze worden niet aan het water afgestaan.

Zo met het blote oog is een kleine concentratie van blauwalgen moeilijk te zien en ook nauwelijks te onderscheiden van andere algen. Maar als er veel blauwalg in het water zit is dat duidelijk te zien aan een groene drijflaag op het water. Door het warme voorjaar en door meststoffen zoals fosfaten en nitraten kunnen blauwalgen snel groeien. Dan krijg je een groene soep. Het kan soms wel een op verfachtige laag lijken en het kan flink gaan stinken.

Is het gevaarlijk?

In iedere plas of meer is deze blauwalg bacterie aanwezig. Dit kan normaal gesproken ook geen kwaad. Wanneer het warmer wordt en de zonintensiteit toeneemt krijgen deze algen de kans om erg snel te groeien en dan kan het gevaarlijk worden. Blauwalg is een bacterie die stoffen produceert waar mensen en dieren ziek van kunnen worden. Als mensen het water binnen krijgen, kan het maag- en darmklachten veroorzaken. Tijdens het zwemseizoen (1 april - 1 oktober) wordt met het blauwalgenprotocol beoordeeld of zich een grote blauwalgenbloei voordoet. De zwemmer wordt direct over blauwalgenbloei ingelicht. Afhankelijk van het gezondheidsrisico kan de de provincie een waarschuwing of negatief zwemadvies afgeven, of zelfs een tijdelijk zwemverbod instellen.

Kan ik nog wel zwemmen bij Flevonice?

Ja, er is door de provincie géén negatief zwemadvies of een zwemverbod ingesteld. Wel is er gewaarschuwd op de aanwezigheid van blauwalg. Op dit moment kan er dus nog gezwommen worden in het Flevomeer bij Flevonice. Wij willen echter geen onnodig risico lopen en hebben de maximale zwemduur ingesteld op 30 minuten voor volwassenen en 15 minuten voor kinderen vanaf 10 jaar. Er zijn voldoende douches aanwezig om naderhand af te spoelen. De situatie van het zwemwater wordt doorlopend gecontroleerd. Met waterpompen houden wij een continue stroming in het water zodat het voor de blauwalgen bemoeilijkt wordt om te kunnen groeien. 

Wanneer de situatie verandert zullen wij dit melden.

Groetjes Team Flevonice.

Flevonice vandaag:
Flevonice is vandaag gesloten.
17° graden
Meer doen bij flevonice? Kijk bijvoorbeeld eens bij:
Volg ons:

© Flevonice 2020. Alle rechten voorbehouden.