Bestel E-ticket
Menu
E-tickets

De week van de Elfstedentocht

Laatste 'Tocht der Tochten' vond 20 jaar geleden plaats
De week van de Elfstedentocht108 jarig bestaan & laatste editie 20 jaar terug05-01-2017

Vijftien keer heeft ons land mogen genieten van de meest nostalgische schaatsbeleving ooit. Vijftien keer werd de Tocht der Tochten aangekondigd met de verlossende woorden: It Giet Oan! De Elfstedentocht bestaat deze week 108 jaar en werd 20 jaar geleden voor het laatst verreden! Alleen in 1985 hebben liefhebbers langer moeten wachten.. Zullen wij langer moeten wachten of zal de Elfstedentocht überhaupt nog eens plaatsvinden? Allerlei vragen die rijzen in deze tijd van het jaar... De Elfstedenkoorts heerst!

Terug in de tijd

In 1997, het jaar waarin de laatste Elfstedentocht plaatsvond, was het elf jaar geleden dat de deelnemers van de schaatstocht van 200 kilometer aflegden voor het felbegeerde kruisje. In 1996 kwam de tocht nog aardig dichtbij, maar vanwege teruglopende vorst werden de schaatsen toch weer opgeborgen... Maar in 1997 zette de vorst wél door! Op 2 januari besloten de leden van de Vereniging der Friesche Elfsteden dat de Alvestêdetocht voor de vijftiende keer door kon gaan! Op 4 januari 5:30 uur klonk het startschot van de vijftiende editie van de Elfstedentocht! Check hieronder de finish van deze pittige tocht:

Onze eigen Thirza heeft in '97 deze nostalgische tocht mogen meemaken. Ze blikt nog altijd trots terug op haar prestatie en deze memorabele gebeurtenis:

“Na een tocht van ruim 14 uur; familie geschiedenis is geschreven, tocht is verreden en de nostalgie is geboren. ‘s Avonds rond 21.30 uur schaatsen we de Bonke Vaart in Leeuwarden binnen. Nog helemaal niet realiserend dat dit misschien toch best wel bijzonder is, dat komt pas later. Kruisje in de pocket. Yeah!”

Thirza in actie tijdens de Elfstedentocht

Elfstedenfacts

De Elfstedentocht geldt als één van de meest bijzondere evenementen van ons land. Zie hieronder een aantal facts van de verschillende edities van de 'Tocht der Tochten':

  • De tocht werd in de maand februari het vaakst verreden (8x), maar op de schaats gevolgd door januari met 6x. Alleen in 1993 vond de tocht in december plaats.
  • De Elfstedentocht van 1963, ofwel de ‘hel van ‘63’ wordt gezien als de zwaarste Elfstedentocht ooit. Van de 9.862 rijders haalden slechts 126 rijders de finish.
  • Het record werd genoteerd in 1985, waarin Evert van Benthem de tocht wist te volbrengen in een tijd van 6:47 uur.

Elfstedentocht in de toekomst

De IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) voorspelt dat de temperatuur in het jaar 2100 1,4 tot 5,8 graden Celsius hoger ligt dan nu. Deze opwarming van de aarde zal leiden tot een dunnere ijslaag en een lagere kans op de 'Tocht der Tochten'. De KNMI noemt een ijsdikte van 15 cm een potentiële Elfstedentocht. In de afgelopen jaren werd deze dikke ijslaag vaker, 38 keer, behaald dan het aantal gereden Elfstedentochten, namelijk 15 keer. De betere weersverwachtingen en doelgerichte logistieke maatregelen zullen er in de toekomst voor zorgen er voor dat de verhouding potentiële en werkelijke Elfstedentochten dichter bij elkaar komt te liggen.... Laten we vooral dit laatste gegeven in ons achterhoofd houden en hopen op strenge vorst aankomende winter(s)!

Elfsteden Challenge & Elfsteden Toertocht

Een tocht langs de Elfsteden in Friesland...

- Leeuwarden, Sneek, Ijlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker & Dokkum -

... dat kunnen we dit jaar niet garanderen. Maar als de Elfstedentocht niet naar ons komt, dan halen we de Tocht der Tochten toch naar ons?! Op zaterdag 14 januari vindt onze tweede schaatstoertocht plaats, dit keer geheel in teken van de Elfstedentocht. Naast het reguliere deelnemerspakket heb je ook de kans om de Elfstedenbeleving te ervaren door te starten in de kooi, het kluunparcours af te leggen en natuurlijk het bemachtigen van het felbegeerde kruisje! Klik hier voor meer informatie over de Schaatstoertocht (&Elfsteden Challenge) van zaterdag 14 januari. 

Flevonice vandaag:
Vandaag open van: 11:00 - 19:00
24° graden
Meer doen bij flevonice? Kijk bijvoorbeeld eens bij:
Volg ons:

© Flevonice 2018. Alle rechten voorbehouden.