fbpx Schaatsbanen | Flevonice
Bestel E-ticket
Menu
E-tickets

Schaatsbanen

Mededeling: Flevonice zal gedurende 2020 gesloten blijven voor publiek
Schaatsbanende opbouw en feiten van onze ijsbanen

Onze schaatsbanen maken het iedere winter mogelijk om lekker te kunnen schaatsen in de buitenlucht. Niet alleen uniek omdat er nergens anders in de wereld zo'n lange kunstijsbaan ligt, maar ook de omgeving en de creatie van het ijs zijn onderdeel van de schaatsbeleving. Hieronder lees je er alles over.

Luchtfoto

Uniek in de wereld

Begin 2006 werd de eerste propositie voor Flevonice gevormd door de Familie Ketelaar: een 5 kilometer ijsbaan in de natuur. Na bijna een jaar bouwen kon Flevonice in december 2007 voor het eerst haar deuren openen met een 400-meter en 5-kilometer schaatsbaan. Een wereldprimeur want Flevonice heeft nog steeds de langste kunstijsbaan ter wereld. In 2013 is het traject namelijk ingekort naar 3-kilometer. Hierdoor wordt er nu beter ingespeeld op bezoekersdrukte en heeft Flevonice ook een optimalisatie in energieverbuik teweeg kunnen brengen.

Schaatsen in de natuur

Onze schaatsbanen liggen midden in de natuur van Flevoland. Vanaf de ijsbaan zie je overdags kilometers aan weilanden en bossen. Als je geluk hebt zie je soms zelfs herten lopen in de bosrand. 's Avonds schaats je bij helder weer onder miljoenen sterren. In ons park vind je een centrale vijver waar de schaatsbanen omheen zijn gebouwd. Tijdens jouw rondjes over de schaatsbanen kom je ook twee rustpunten tegen waar je onder het genot van een hapje en drankje kunt genieten van de groene omgeving.

IJs maken: de feiten

Het opbouwen van de langste kunstijsbaan is een hele onderneming. Het hele traject wordt namelijk opgebouwd uit de volgende elementen:

  • Isolatiemateriaal
  • Landbouw folie
  • Buizensysteem (voor doorvoer koelvloeistof)
  • Randen (+/- 10 cm die een soort bak creëren voor het water)

Het buizensysteem wordt aangesloten op 16 koelmachines die koelvloeistof op -15 graden celsius door het buizensysteem pompen. Deze machines worden anderhalve week voordat we opengaan met ons winterseizoen aangezet. De ijsmeesters spuiten gelijktijdig 1,3 miljoen liter water vanuit onze eigen natuurlijke waterbron op de ijselementen. Door de rand blijft dit water op het buizensysteem liggen en vriest het laag voor laag op tot een ijslaag van bijna 15 centimeter dik. 

Wil je meer weten? Stel ons een vraag!
Flevonice vandaag:
Flevonice is vandaag gesloten.
3° graden
Meer doen bij flevonice? Kijk bijvoorbeeld eens bij:
Volg ons:

© Flevonice 2020. Alle rechten voorbehouden.